gastronomie, Řecko, Lefkada, CK Datour

Gastronomie

Lefkadská kuchyně

Během Vaší dovolené na Lefkadě budete mít bezpochyby nespočet příležitostí k ochutnání místních specialit. V každém letovisku se totiž nachází spousta místních taveren, které si svou vůní, jenž se z nich line, vyloženě říkají o návštěvu. Navíc v každé správné řecké taverně můžete zajít do kuchyně a přímo tam si vybrat přesně to, co se vám nejvíc líbí.

 

Tradiční nápoje  na které můžete narazit na ostrově Lefkada:

Ouzo - "anýzovka" - vyráběná z vinných stonků, ředěná vodou vytváří zajímavou mléčnou barvu, podává se s pochutinami (sýr, krevety, olivy) v tradičních ouzeriích. Nechutná špatně ani zředěné s vodou. Pokud je dobře vychlazené, vytváří na povrchu bílé krystalky

Retsina - světle zažloutlé suché víno s výrazným aroma piniové pryskyřice a jemným nádechem čerstvě posečené trávy, pije se pouze k jídlu, podporuje trávení

Frappé - studená káva s hustou pěnou hojně podávaná v Řecku, pije se s mlékem a cukrem. Na výrobu se používá instantní káva. Je velmi dobrá a osvěžující v letních parnech. Nápoj Frappé vznikl úplnou náhodou v řeckém městě Thessaloniki ( Soluni). Stalo se tak v roce 1957 na mezinárodním veletrhu, kde firma pod hlavičkou Nestlé představovala nový nápoj pro děti připravovaný z mléka a čokolády a vyšejkrovaný do pěny. Dimitrios Vakondios, zaměstnanec firmy, dostal během přestávky chuť na kávu, a jelikož neměl po ruce nic jiného než šejkr, studenou vodu, kostky ledu a instantní kávu, všechno to smíchal dohromady a vyšejkroval.  Frappé bylo na světě a firma Nestlé se ho ihned ujala.

Pivo - nejčastěji můžete v místních tavernách potkat Řecký Mythos, Holandský Amstel a Heineken.

Víno - Řecká vína jsou velmi dobrá a tak se v místních obchodech a obchůdcích můžete setkat s mnoha druhy a odrůdami z celého Řeckého kontinentu i od místních pěstitelů. V některých menších vesničkách najdete i velmi dobré domácí víno od zdejších obyvatel. Specialitou na Lefkadě je místní víno Vertzamo, produkované ze speciální odrůdy hroznů rostoucích pouze na ostrově Lefkada.

 

Olivy

Na Lefkadě nalezneme množství olivových hájů a ostrov produkuje spoustu lahodných oliv, olivového dřeva a především pak oleje. Olivový olej se díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus doporučuje ke konzumaci již od dávných časů. Příznivý vliv má například na žaludeční, střevní či nervové potíže.

 

Řecký salát

Tento salát se skládá z pro Řecko typických a často využívaných surovin sýra feta a oliv. Řecké saláty rozhodně patří mezi velké pochoutky. Konkrétní gramáže či postupy nejsou u salátů tolik důležité. Hlavní jsou správné suroviny a ostatních závisí na chuti. Do tohoto salátu patří zralá, sladká rajčata, sýr feta, olivy (nejlépe nevypeckované), cibule, salátová okurka a na ochucení olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet a oregano. K salátu se doporučuje bílý chléb.

 

Červené pálivé papriky plněné sýrem feta

Tyto malé kulaté papričky jsou plněné typickým řeckým sýrem a jsou marinované v nálevu. Mohou být i pikantní. Potřebujeme na to domácí nebo kupované, sterilované, pikantní papriky. Do náplně patří sýr feta, ricotta, stroužky česneku, oregano, sušený tymián a sušená bazalka. Na marinádu je potřeba olivový olej, vinný ocet, sůl, drcené chilli papričky, bylinky podle chuti.

 

Řecký gyros s tzatziki

Řecký gyros s tzatziki je typický pokrm pro Řecko, obzvláště tzatziki je řecká kuchyně proslavená. Potřebujeme na ně řecký bílý jogurt, kopr, sůl a pepř, česnek, okurku a někdo může použít i směs koření na tzatziki. Ale základem je pravý řecký jogurt a sůl, nejlépe mořská. To vše se smíchá a jí se například k masu.

 

Moussaka

Řecká moussaka je tradičním, zapékaným pokrmem v této zemi. Tento pokrm se skládá z vrstev mletého masa, které může být podušené s cibulí nebo česnekem, podle toho, jak je kde zvykem. Pak je to dále zapékané s lilkem nebo rajčaty a bešamelovou omáčkou. Nebo je také s plátky brambor. Tento pokrm se liší podle oblasti Řecka nebo jednotlivých regionů.

Chcete na Korfu?
Vytvářím objednávku...